TOYOTA Yaris 2017: Gewoonweg geniaal

TOYOTA Yaris 2017: Gewoonweg geniaal

De nieuwe Yaris meet zich een meer uitgesproken stijl aan, met een nieuwe voor- en achterkant die een harmonieus design en een meer actieve en dynamische look creëren. Hij oogt bovendien meer verfijnd dankzij nieuwe details in het koetswerk en het interieur en nieuwe kleuren die zijn al hoogstaande waarneembare kwaliteit nog opdrijven.

Eveneens nieuw in het gamma is de 1,5-liter benzinemotor, ontworpen om te voldoen aan de strengere Euro 6c-normen en toekomstige homologatievereisten voor een lager verbruik in reële omstandigheden. Voor het hybride model hebben de ingenieurs zich toegelegd op een nog stiller rijgedrag, met name tijdens acceleraties, met diverse maatregelen zoals nieuwe motorsteunen, een nieuwe rolbegrenzer, nieuwe aandrijfassen vooraan en een nieuw subframe.

Exterieur

De hertekende neus is herkenbaar aan de nieuwe voorbumper in catamaranstijl, met brede delen die van de nieuwe lichtblokken omlaag vloeien en het brede trapeziumvormige radiatorrooster flankeren. Het geeft een meer uitgesproken driedimensionaal effect en een bredere, meer gespierde uitstraling op de weg. Het radiatorrooster gaat bijdragen tot een meer zelfzekere look, met een honingraatmotief voor Two-Tone en ‘getrapte’ horizontale spijlen voor andere versies, die voor een opvallender 3D-effect zorgen.

Koplampen

De nieuwe lichtblokken breiden de Keen Look-accenten verder uit naar het design van de neus en creëren een nieuwe lichtsignatuur die zelfvertrouwen en persoonlijkheid uitstraalt. Bij modellen met LED dagrijlichten creëren de lichtrails een gevorkt frame rond de hoofdlamp, die naadloos overvloeit in een enkele lijn. Die lijn loopt verder tot voorbij de projectorkoplamp in een bijpassend chroomelement dat zich uitstrekt tot aan het centrale Toyota-logo.

Profiel

Het nieuwe Yaris-profiel draagt bij tot het extra dynamisme door de grotere nadruk op de aslijn die de voorkant met de achterkant verbindt. Hier dragen de nieuwe achterklep en achterlichten bij tot het gevoel van extra lengte en spanning in het profiel van de auto. Ook werd de deurlijst verlaagd om de sportievere look te benadrukken door de blik netjes in de lijn van de nieuwe achterlichtblokken te leiden.

Velgen

Het gamma velgen voor de nieuwe Yaris omvat drie nieuwe designs: zilverkleurige 15” sierwieldoppen voor de Comfort-versie, 15” lichtmetalen velgen voor de Y-conic- en Business Plus-versies en nieuwe 16” lichtmetalen velgen met gepolijste afwerking voor het hybride model in Lounge-versie.

Achterklep en achterlichten

Achteraan wordt het gevoel van verfijning weerspiegeld door het zwaardere centrale gewicht, gecreëerd door de nieuwe achterklep die de horizontale nadruk uitbreidt naar de nieuwe achterlichtblokken die zich van de achtervleugels uitstrekken tot op de achterklep zelf. Vanaf de Two-Tone versie maken de achter- en remlichten gebruik van ledtechnologie met lichtrails die de hoogwaardige kwaliteit van de Yaris benadrukken en die, net als de koplampen, een opvallende lichtsignatuur garanderen.

Interieur

Het instrumentenbord voor de bestuurder kreeg een nieuwe indeling met kokers voor de twee analoge wijzerplaten. Zij flankeren het nieuwe, multifunctionele 4,2” TFT-kleurenscherm, dat standaard wordt gemonteerd vanaf Comfort-versie. Verschillende soorten informatie en voertuiggegevens kunnen worden geselecteerd en bijgesteld door middel van bedieningstoetsen op het stuurwiel.

Andere detailwijzigingen zijn onder meer de nieuwe verluchtingsopeningen in propellerstijl (zoals bij de huidige Auris), de koelblauwe instrumentverlichting zowel voor de conventionele als de hybride versie, de meer gestroomlijnde, naadloze uitvoering van het 7” multimediascherm en de bedieningselementen in de middenconsole, inclusief nieuwe schakelaars, die er niet alleen mooier uitzien, maar ook eenvoudiger werken.

Motorisatie

1.0 VVT-i

Onze 1.0 VVT-i benzine-motor is steeds gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak en blijft ongewijzigd omdat hij reeds een laag brandstofverbruik en een efficiënte uitstoot had bij de vorige generatie.

1.5 VVT-iE

Samen met de nieuwe Yaris wordt een nieuwe 1,5-liter viercilinder benzinemotor gelanceerd als vervanger voor de huidige 1.33-motor. Deze nieuwe krachtbron werd ontwikkeld met het oog op de toekomstige Euro 6c-normen en de vereisten van de RDE-homologatie (Real Driving Emission).

De motor behoort tot de ESTEC-familie (Economy with Superior Thermal Efficiency). Die plukt de vruchten van de recentste technische nieuwigheden om betere prestaties en een aangenamer rijgedrag te verzekeren en tegelijk het brandstofverbruik met maar liefst 12 % (enkel met Multidrive S) terug te dringen volgens de huidige NEDC-testparameters.

In de nieuwe Yaris ontwikkelt de atmosferische motor van 1.496 cm³ een maximumvermogen van 111 pk/82 kW en een maximumkoppel van 136 Nm bij 4.400 t/min. Zijn alerte karakter draagt bij tot zijn comfortabele rijgedrag, zowel in de stad als op open wegen. In vergelijking met de 1.33 trekt hij 0,8 seconden sneller op van 0 naar 100 km/u (11,0 in plaats van 11,8 seconden).

De hogere compressieverhouding is te danken aan het design van de verbrandingskamer en de nieuwe zuigers, die een homogeen lucht-brandstofmengsel en een snelle verbranding stimuleren. De gekoelde EGR reduceert de verbrandingstemperatuur. Bovendien reduceert het volume aan opnieuw geïnjecteerde inerte gassen de pompverliezen bij lage en middelhoge belasting om de globale efficiëntie van de motor te verbeteren.

De nieuwe variabele timing op de inlaatkleppen (VVT-iE of Variable Valve Timing – intelligent Electric Motor ) stelt de motor in staat om in een fractie van een seconde over te schakelen tussen de Otto- en Atkinson-cyclus (en vice versa). De elektronisch geregelde sluiting van de inlaatklep wordt vertraagd om de compressiefase in te korten, de pompverliezen verder te reduceren (Atkinson-cyclus) en onmiddellijk terug te keren naar de Otto-cyclus voor betere prestaties bij hoge belasting. De faseovergang van de uitlaatnokkenas wordt hydraulisch gestuurd.

De ingenieurs hebben zich ook toegelegd op een lager brandstofverbruik bij aangehouden kruissnelheden. Daartoe werd – voor het eerst bij Toyota – een watergekoeld uitlaatspruitstuk gebruikt. Door de gastemperatuur te beperken, moet het mengsel niet meer verrijkt worden om de verbrandingstemperatuur te verlagen bij snelwegsnelheden. Daardoor daalt zowel het verbruik als de uitstoot.

1.5 VVT-i Hybride

De Yaris blijft nog steeds als enige auto in het B-segment verkrijgbaar met een hybride systeem die klanten laat genieten van de vloeiende, ontspannen en intuïtieve aandrijving van Toyota’s wereldbefaamde technologie in combinatie met uitzonderlijk lage verbruiks- en uitstootwaarden (vanaf 75 g/km CO2).

Voor het hybridemodel hebben de ingenieurs zich toegelegd op een nog stiller rijgedrag, met name tijdens acceleraties, met diverse maatregelen zoals nieuwe motorsteunen, een nieuwe rolbegrenzer, nieuwe aandrijfassen vooraan en een nieuw subframe. Het design van de nieuwe motorsteunen en de aanpassingen aan de schokdempers en elektrische stuurbekrachtiging dragen eveneens bij tot het rijcomfort en de stuurprecisie van het hybridemodel.

Anderzijds, blijft ons 1.5 VVT-i hybride model het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot ongewijzigd omdat ze reeds heel laag waren bij de vorige generatie.

1.4 D-4D

Onze 1.4 D-4D diesel-motor is steeds gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingsbak en blijft ongewijzigd omdat hij reeds een laag brandstofverbruik en een efficiënte uitstoot had bij de vorige generatie.

Veiligheid

Toyota stelt veiligheid centraal in zijn engagement om alsmaar betere auto’s te bouwen en zorgt ervoor dat geavanceerde technologieën niet voorbehouden blijven voor hoogwaardige, rijkelijk uitgeruste modellen. Conform die filosofie wordt het “Toyota Safety Sense-systeem” standaard voorzien op alle nieuwe Yaris-versies.

Dat zorgt ervoor dat elke wagen in het gamma is uitgerust met systemen die ongevallen voorkomen of de gevolgen ervan beperken als het toch tot een impact komt. Het "Toyota Safety Sense-systeem" bevat een Pre-Crash Safety-systeem (Pre-Collision System, PCS), een rijstrookwaarschuwing (Lane Departure Alert, LDA) en automatische grootlichten (Automatic High Beam, AHB) met daarbovenop een regensensor als extraatje.

Vanaf de Comfort-versie beschikken alle wagens over verkeersbordenherkenning (Road Sign Assist, RSA) mits we standaard een multifunctioneel TFT-kleurenscherm in het instrumentenbord hebben.

Om de veiligheid van de inzittenden te verhogen, beschikken de achterste gordels over gordelspanners en krachtbegrenzers. De hoofdsteunen werden hertekend om de inzittenden beter te beschermen tegen whiplashverwondingen.

Tenslotte, alle nieuwe Yaris-versies (conventionele- en hybride-versies) beschikken ook over een vertrekhulp voor hellingen (Hill Assist Control, HAC).

Gamma

De nieuwe Yaris wordt gelanceerd in diverse uitrustingsniveaus om de aantrekkingskracht voor verschillende klantengroepen te maximaliseren. Bovenop, worden alle versies nu standaard voorzien van tapijten.

Pure: de basisversie is uitgerust met een compleet pakket aan veiligheidsuitrustingen: Toyota Safety Sense, 7 airbags, HAC, VSC, TRC, TPMS,… Pure is onze instapversie die we gebruiken voor onze "vanaf-prijs".

Active: is nog steeds een basisversie maar met elektrische ruiten vooraan, centrale deurvergrendeling, elektrische verstelbaar buitenspiegels, en radio CD/MP3 speler alsook met Bluetooth handsfree-kit.

Y-oung: is onze nieuwe speciale serie, zoals bij de voorgaande generatie namelijk Live². Y-oung is een speciale serie met een “volledig/voordelig” uitrustingspakket (op basis van de Active-versie): manuele airconditioning, Toyota Touch 2 met een 7” aanraakscherm (zonder aanraakscherm), deurhandgrepen buitenspiegels in koetswerkkleur…

Uitrustingen van de Y-oung-versie (bovenop de Active-versie):

 • 15” stalen velgen met wieldoppen (enkel voor 1.0 VVT-i, reeds standaard op 1.5 VVTi en 1.4 D-4D)
 • Buitenspiegels en deurhandgrepen in koetswerkkleur
 • Manuele airconditioning
 • Toerenteller
 • Touch 2 aanraakscherm met Bluetooth handsfree-kit (zonder achteruitrijcamera)
 • Tijdelijke reservewiel

Comfort: de Comfort-versie kan schermen met een rijkelijke standaarduitrusting met manuele airconditioning, stuurwiel en versnellingspookknop met leder bekleed, chroomdetails in de koplampen, een multifunctioneel 4.2 TFT-kleurenscherm met verkeersbordenherkenning (Road Sign Assist, RSA), 'sof touch' inzetstukken voor het instrumentenbord en deurpanelen met een generfd patroon. De nieuwe stoffen bekleding heeft een aantrekkelijk verloopeffect in zwart en grijs (zoals bij de vorige Yaris Two-Tone in Glacier Pearl White, maar met zwarte hoofdsteunen).

Business Plus: De basis van deze Business Plus-versie bestaat uit:

 • Yaris Comfort 5-deurs
 • 1.4 D-4D manuele transmissie 6V
 • 1.5 VVT-i Hybride e-CVT

Exterieur

 • 15’’ lichtmetalen velgen
 • Mistlichten vooraan
 • Bumpers in koetswerkkleur
 • Elektrisch regelbare en verwarmde buitenspiegels
 • ...

Interieur

 • Elektrische ruiten vooraan
 • Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening
 • Stuurwiel en versnellingspookknop met leder overtrokken
 • Manuele airconditioning
 • Touch 2 with Go navigatiesysteem
 • ...

Verschillen tussen Yaris Comfort en Yaris Business Plus?

 • 15” lichtmetalen velgen
 • Mistlichten vooraan
 • Projector koplampen met dagrijlichten
 • Toyota Touch 2® with Go navigatiesysteem met Touring Mobilis® Premium Traffic info (5 jaar map-updates en ‘Connected Services’ zoals TomTom Real Time Traffic®, Coyote®, Google Streetview®,aha®, Twitter …)
 • Cruise control (1.5 Dual VVT-iE, 1.4 D-4D en 1.5 Hybride)
 • Snelheidsbegrenzer (1.0 VVT-i, 1.5 Dual VVT-iE en 1.4 D-4D)

Opgelet : Yaris Business Plus heeft geen projector-koplampen, enkel op Yaris Hybride.

Y-conic: is onze tweede nieuwe speciale serie, zoals bij de voorgaande generatie Style met “volledig/voordelig” uitrustingspakket (op basis van de Comfort-versie): een pianozwarte afwerking voor het radiatorrooster, mistkoplampen, een zwart instrumentenbord en zwarte deurbekleding, nieuw ontworpen 15” lichtmetalen velgen en onderste deurdrempels in pianozwart alsook uitgerust met Toyota Touch 2 with Go en DAB audiosysteem …

Uitrustingen van de Y-conic versie (bovenop de Comfort-versie):

 • 15” lichtmetalen velgen
 • Mistlichten vooraan
 • Projector koplampen met dagrijlichten
 • Toyota Touch 2® with Go navigatiesysteem met Touring Mobilis® Premium Traffic info (5 jaar map-updates en ‘Connected Services’ zoals TomTom Real Time Traffic®, Coyote®, Google Streetview®,aha®, Twitter …)
 • Cruise control (1.5 Dual VVT-iE, 1.4 D-4D en 1.5 Hybride)
 • Snelheidsbegrenzer (1.0 VVT-i, 1.5 Dual VVT-iE en 1.4 D-4D)
 • DAB (Digital Audio broadcasting) audiosysteem
 • Zijdelingse deurbescherming met 'paino black' inzetstuk

Two-Tone: zoals bij de vorige generatie, beschikken we nog steeds over tweekleurige uitvoeringen. De Yaris Two-Tone vormt een afzonderlijk model met stijl en uitrusting afgestemd op jongere, stijlbewuste klanten die individualiteit op prijs stellen. De Two-Tone is verkrijgbaar in twee kleuren bij de lancering: Nebula Blue (zoals bij de nieuwe Toyota C-HR) / Night Sky Black (8X2/209 -> 2PP) en Tokyo Red / Night Sky Black (3T3/209 -> 2PN) en gevolgd door twee extra koetswerkkleuren vanaf de zomer 2017 in Glacier Pearl White en Platinum Bronze.

Uitrustingen van de Two-Tone versie (bovenop de Comfort-versie):

 • Two-Tone koetswerkkleur*
 • Lichtmetalen velgen 16", 'machine-faced' afwerking
 • Halogeen/projector koplampen met LED-dagrijlichten
 • LED-achterlichten
 • Mistlichten vooraan
 • Zijdelingse deurbescherming met 'paino black' inzetstuk
 • Verdonkerde zijruiten en achterruit
 • Kofferspoiler
 • Elektrisch bediende ruiten achteraan
 • DAB (Digital Audio Broadcasting) audiosysteem
 • Opbergvak in de rugleuning van de voorzetel (P)
 • Cruise Control (1.5 VVT-iE & 1.5 Hybride)
 • Snelheidsbegrenzer (1.5 VVT-iE)
 • Centrale armsteun voor bestuurder
 • Specifieke zetelbekleding naar gelang koetswerkkleur, met zwarte hemelbekleding

* Meerprijs voor parelmoerkleur

Lounge: onze Lounge-versie kiest voor elegantie, met designelementen die de geraffineerde aantrekkingskracht van de nieuwe Yaris versterken. De uitrusting omvat onder meer een glanzend zwart radiatorrooster, LED achterlichten, nieuw ontworpen 16” lichtmetalen velgen (voor de hybrideversie),… Het interieur onderscheidt zich door randen in gesatineerd chroom voor de verluchtingsroosters en zetels die deels met leder zijn bekleed.

!!Toyota Touch 2 with Go is niet meer standaard op Two-Tone en Lounge versie, enkel als optie!!

Opties

Er zijn 4 verschillende opties beschikbaar op de Yaris en Yaris Hybride:

 1. Toyota Touch 2 with Go (met Touring Mobilis Premium verkeersinformatie)
 2. Senso Pack met automatische airconditioning
 3. Senso Pack (enkel voor 1.5 Hybride)
 4. Toyota Skyview (panoramisch dak)

 

Pure

Active

Y-oung

Comfort

Business Plus

Y-conic

Two-Tone

Lounge

12 Toyota Touch 2 with Go

-

-

ADD

o

STD

STD

o

o

04 Senso Pack met automatische airconditioning

-

-

-

-

o

o

o

STD

05 Senso Pack
(enkel voor 1.5 Hybride)

-

-

-

-

o

o

o

STD

20 Toyota Skyview (panoramisch dak)

-

-

-

-

-

-

-

o

Koetswerkkleuren

De koetswerkkleuren voor de Yaris werden uitgebreid met één nieuwe kleur, namelijk Nebula Blue 8X2 (als vervanger van 8T7 Island Blue).

Code

Naam

040*

Pure White

084***

Glacier Pearl White

1F7

Ultra Silver

1G2

Platinium Bronze

1G3

Ash Grey

209

Night Sky Black

3P0**

Red Pop

3T3***

Tokyo Red

8S7

Light Blue

8X2

Nebula Blue

2PP (enkel voor Two-Tone)

Nebula Blue (8X2) / Night Sky Black (209)

2PN (enkel voor Two-Tone)***

Tokyo Red (3T3) / Night Sky Black (209)

* Niet-metaalkleur
** Meerprijs op speciale kleur Red Pop
***Meerprijs voor parelmoerkleuren

"Last but not Least", Yaris Sport / GRMN

Op het komende internationale autosalon van Genève (9 tot 19 maart 2017) onthult Toyota een nieuwe, uiterst performante uitvoering van de nieuwe Yaris. Hij werd afgeleid van de driedeursversie en uitgerust met een ruim 1.8 Turbo benzinemotor met 210 pk.

Contacteer ons
Sylvia Gea Fleet Commercial Coordinator, Toyota Belgium
Sylvia Gea Fleet Commercial Coordinator, Toyota Belgium
Over Toyota Business Plus

Toyota Business Plus
Toyota Belgium
Leuvensesteenweg 369
1932 Zaventem